Umut Köse
Umut, 7 yılı aşkın süredir dijital platformlarda içerik üretiyor. Otomobil, akıllı ev teknolojileri, dizi film ve teknoloji gelişmeleri alanında içerikler üretiyor. Beetekno'da gönüllü işçi.
Google, Android kullanıcılarının dijital deneyimini iyileştirecek bir dizi yapay zekâ destekli özelliği resmi olarak duyurdu.
Google, Android kullanıcılarının dijital deneyimini iyileştirecek bir dizi yapay zekâ destekli özelliği resmi olarak duyurdu. Bu yeni güncellemelerle birlikte hem Chrome tarayıcısı hem de erişilebilirlik aracı olan TalkBack daha işlevsel hale geldi.
Artık Android’deki Google Chrome uygulamasında metin büyütmek çok daha kolay! Kullanıcılar artık bir web sayfasının tamamını büyütmek yerine, yalnızca metni yakınlaştırabilecek. Bu yeni özellik sayesinde sayfa düzeni bozulmadan yazılar daha rahat okunabilecek.
Nasıl kullanılır?
Chrome’un sağ üst köşesindeki üç noktalı menüye tıklayıp metin boyutunu artırabileceğiniz bir kaydırma çubuğu üzerinden ayarlama yapılabiliyor. Bu tercih sadece o sayfa için değil, tüm web siteleri için de kalıcı hale getirilebiliyor.
Google’ın Optik Karakter Tanıma (OCR) teknolojisi, masaüstü Chrome kullanıcıları için artık taranmış PDF dosyalarını otomatik olarak tanıyor. Bu sayede kullanıcılar PDF içeriğini:
Kopyalayabiliyor
Vurgulayabiliyor
Arama yapabiliyor
Ekran okuyucu ile kullanabiliyor
Bu özellik daha önce beta olarak sunulmuştu, artık tüm kullanıcılar için erişime açıldı.
Görme engelli kullanıcılar için geliştirilen TalkBack ekran okuyucusu, artık Google’ın yapay zekâsı Gemini ile daha etkileşimli hale geldi. Yeni özellik sayesinde bir görsele dair şu gibi takip soruları sorulabilecek:
“Bu nesnenin rengi nedir?”
“Hangi malzemeden yapılmış?”
“Görselde başka neler var?”
Google ayrıca yeni bir yapay zekâ özelliği olan Expressive Captions (Duygulu Altyazılar) özelliğini de tanıttı. Bu sistem, telefonunuzdaki çoğu uygulamada sesli içerikleri anlık olarak yazıya döküyor ve duygusal tonu da yansıtıyor.
Örnek: “noooooo” gibi uzatılmış ifadeler, altyazıya aynen yansıtılıyor. Ayrıca ıslık, boğaz temizleme gibi sesler de artık altyazılarda belirtilecek.
Bu özellik Android 15 ve üzeri işletim sistemine sahip cihazlarda, şu ülkelerde kullanılabilir durumda:
ABD
Birleşik Krallık
Kanada
Avustralya
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.